Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vägen mot en bättre havsmiljö börjar i samhället

Förvaltningen av havet har som mål att utgå från hela ekosystemet med människor, djur, växter och livsmiljöer. Med en sådan helhetssyn måste samhällsplaneringen ta hänsyn till alla verksamheter som påverkar havet, såväl aktiviteter till havs som landbaserade verksamheter. För att kunna ta välgrundade beslut om olika åtgärder för att förbättra havsmiljön behövs också kunskap om hur människor uppfattar havsmiljön och om hur vilja till förändring ser ut.

När man ska beskriva miljösituationen i havet behövs data. Det kan vara data från naturvetenskaplig forskning eller nationella marina miljöövervakningsprogram. Men det kan också vara information om vindkraftens planerade utbyggnad till havs, hur fiskkonsumtionen förändras eller om jordbrukets användning av konstgödsel. Havsmiljöinstitutet inventerar löpande tillgängliga databaser för att lyfta fram information om havet och om samhällets påverkan på havsmiljön. Informationen kan användas i förvaltningen av våra marina resurser.

På sidorna i menyn till vänster har dataserier använts för att dra slutsatser om samhällets påverkan på havet. Här upplyser vi om periodiska och kontinuerliga datakällor som kan användas för att belysa samhällets påverkan på havsmiljön. Här beskrivs också miljötillståndet i havet och vilka förändringar som pågår.

Kontaktperson: Eva-Lotta Sundblad

 

fotavtryck
Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2016-10-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?