Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Européers åsikter om problem i havsmiljön

World Values Survey gör regelbundet en stor attitydundersökning hos befolkningen i ett 60-tal länder. I den undersökning som gjordes 2006, fanns det med några specifika frågor som rör den marina miljön.

Deltagarna har fått svara på en enkät om hur allvarligt de bedömer föroreningar i älvar, sjöar och hav som miljöproblem i världen. Flera av våra grannländer gör liknande bedömningar som vi svenskar. Men, enligt undersökningen bedömer tyskarna de marina miljöproblemen som något mindre allvarliga.

Olika befolkningars bedömning av hur allvarligt det är med föroreningar i älvar, sjöar och världshaven.

Att växter och djurarter försvinner samt att den biologiska mångfalden minskar på jordklotet inklusive i haven betraktas som något mindre allvarligt. Detta gäller också klimatförändringar även om en stor del av Sveriges och Norges befolkningar anser att detta hot är mycket allvarligt.

Olika befolkningars bedömning av hur allvarligt det är med förlusten av växter, djurarter och biodiversitet på jorden.

Olika befolkningars bedömning av hur allvarligt det är med den globala klimatförändringen.

Tyvärr är bristen på vetenskapliga regelbundna opinionsundersökningar stor. Flera typer av frågor borde belysas: Hur mycket vet svenskar och andra befolkningar om havets miljösituation? Hur uppfattar de situationen? Hur förändras attityder och normer? Finns det stöd för politiska beslut som inverkar på beteendet hos var och en i Sverige? Bristen på attitydundersökningar minskar möjligheterna att analysera förutsättningar för beteendeförändringar (samt även att systematiskt studera människors uppfattningar om miljön) och vad som påverkar viljan att agera och skydda havsmiljön.

Kontakt: Eva-Lotta Sundblad

Källor

WORLD VALUES SURVEY 2005 OFFICIAL DATA FILE v.20090901, 2009. World Values Survey Association: www.worldvaluessurvey.org

Rapport 6311 från Naturvårdsverket.

Rapport 6382 från Naturvårdsverket.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2016-11-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?