Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jordbruket, maten och havsmiljön

Det råder stor enighet om att övergödning av havet med växtnäringsämnen är ett allvarligt problem och att utvecklingen inom jordbruk och livsmedelsförsörjning spelar en avgörande roll för havsmiljön. Den enskilde lantbrukaren och jordbruksnäringen har ett ansvar för att god praxis utvecklas och tillämpas. Men verksamheten på en gård ingår i ett större system som påverkas av regleringar, handel med insatsvaror och produkter, och inte minst konsumenternas val och förbrukning av livsmedel.

Därför måste man i en analys av övergödningsfrågor väga in att konsumtionen av livsmedel håller på att ändras. Produktionen kan också lätt flyttas både inom och mellan länder.

Här sammanställer vi information som publiceras regelbundet från såväl nationella som internationella datakällor, och konstaterar att övergödning är en långt större samhällsfråga än lantbrukarens val av brukningsmetoder.

Havsmiljöinstitutet efterlyser därför en systemanalys som tydligare kopplar jordbrukets och livsmedelsindustrins konsumentprodukter till havsmiljön och att sådana analyser regelbundet uppdateras så att utvecklingen kan följas år från år.

Kontaktpersoner: Eva-Lotta Sundblad och Anders Grimvall

Fortsätt att läsa om symtom på övergödning och varför det uppstår.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2011-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?