Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss

Med analyser, synteser och information bidrar Havsmiljöinstitutet till att öka förståelsen och medvetenheten kring miljösituationen i havet. Inom Havsmiljöinstitutet samarbetar Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet för att bistå myndigheter inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens.

Universiteten har fått i uppdrag av regeringen att samarbeta under benämningen Havsmiljöinstitutet. Samarbetet mellan de fem  universiteten ger institutet tillgång till en bred kunskapsbas. Den regionala spridningen ger också en god geografisk täckning av Sveriges olika havsområden.

Havsmiljöinstitutet har ett nära samarbetet med myndigheter med ansvar för havsmiljön, havsplanering och det omgivande samhället. Institutet har därmed en viktig roll som kunskapsförmedlare mellan forskare, myndigheter och beslutsfattare.

En viktig uppgift för Havsmiljöinstitutet är att ge en integrerad och komplett bild av den aktuella miljösituationen i våra hav. För att åstadkomma detta finns en nationell funktion för analyser och synteser vid det centrala kansliet i Göteborg. Dessutom finns miljöanalytiker vid de olika universiteten, vilket garanterar en god kunskapstäckning av alla svenska havsområden.

Att lära sig om haven och hur de fungerar är en kontinuerlig process. Forskning inom naturvetenskaperna ger ökad kunskap om olika funktioner i havet, medan forskningen inom samhällsvetenskaperna undersöker hur mänskligt beteende påverkar havsmiljön. Tillsammans ger kunskapen en helhetsbild av hur olika faktorer hänger ihop och påverkar havet.

Genom analys- och syntesarbetet bistår Havsmiljöinstitutet den svenska regeringen och myndigheter med kunskap om miljösituationen i haven ur ett tvär- och mångvetenskapligt perspektiv. Det ger en förutsättning för att väl grundade beslut kan fattas.

Kontaktinformation

Havsmiljöinstitutet

Box 260, 405 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Seminariegatan 1F

Telefon:
031-786 6561

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2016-10-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?