Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsmiljöinstitutets uppdrag

"Regeringen uppdrar åt Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet att i samarbete bistå myndigheter inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens samt bedriva analys- och syntesverksamhet inom havsmiljöområdet. Samarbetet ska ske under benämningen Havsmiljöinstitutet.

Vidare uppdrar regeringen åt Göteborgs universitet att koordinera den löpande verksamheten inom Havsmiljöinstitutet. Vid Göteborgs universitet ska det finnas ett kansli för Havsmiljöinstitutet."

Så inleds regeringens beslut om Havsmiljöinstitutet som gäller från den 1 januari 2016 och till och med år 2020. I regeringens beslut specificeras också vad institutet ska ha för inriktning på sitt arbete:

Institutet ska:

  • bistå myndigheter inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens och beslutsunderlag i havsmiljöfrågor,
  • utveckla tvär- och mångvetenskapliga kontaktnät inom och mellan lärosätena,
  • ta fram tvär- och mångvetenskapliga analyser och synteser samt sprida information om resultaten till stöd för regeringens, myndigheters och andra intressenters arbete med att förbättra havsmiljön,
  • informera om forskning som rör havsmiljön och havet som resurs och öka medvetenheten om havets miljöproblem och hur de ska hanteras,
  • verka för att öka kommunikationen mellan forskare och
    användare av vetenskaplig kunskap om havsmiljön.

Regeringsbeslut

Havsmiljöinstitutet bildades av regeringen 2008. En utvärdering av verksamheten gjordes 2013 och i december 2015 kom ett nytt regeringsbeslut som gäller från 1 januari 2016 till och med år 2020. I det nya uppdraget läggs stor vikt vid tvär- och mångvetenskaplighet, analyser och synteser, kunskapsförmedling och  kommunikation.

I regeringsbeslutet går det att läsa om institutets uppdrag:

Regeringens beslut om Havsmiljöinstitutets uppdrag

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2016-10-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?