Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljögifter i biota

Kan man äta strömming och skarpsill från Östersjön?

Många tycker om att äta strömming och skarpsill, den senare ofta saluförd som ansjovis. Men är det lämpligt att äta dessa Östersjöfiskar som innehåller höga halter av dioxiner och dioxinlika PCB:er? Forskare på Naturhistoriska riksmuseet har tillsammans med kollegor vid Livsmedelsverket undersökt om miljögiftshalterna i strömming och skarpsill i Östersjön ligger under gränsvärdet för matfisk.

Författare: Elisabeth Nyberg, Anders Bignert & Suzanne Faxneld, Naturhistoriska riksmuseet, Tatiana Cantillana & Marie Aune, Livsmedelsverket

Artikeln ingår i rapporten: Havet 2012

Utgiven av: Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket

Ladda ned artikeln som pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2012-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?