Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

  • Helhetsperspektiv krävs för att hållbarhetssäkra kustnäringar

    [2018-06-21] Fiske och annat nyttjande av biologiska resurser är inte bara ett sätt att få mat på bordet, det har också en avgörande betydelse för lokalbefolkningens livskvalitet och identitet och bidrar till turismen. Existerande styrmedel behöver dock användas bättre för att säkra en hållbar utveckling. Det visar ett nordiskt samarbetsprojekt om biologisk mångfald och ekosystemtjänster vid kusterna, där bland andra Havsmiljöinstitutet varit delaktigt.

  • Havsmiljöinstitutet samarbetar med rederi för mätning av mikroplast i världshaven

    [2018-04-23] Havsmiljöinstitutet har i samarbete med ett rederiet inlett en förstudie för att ta reda på möjligheten att samla in information om mängden mikroplast i världshaven. Genom att placera en insamlingsanordning på ett av rederiets tankfartyg kan vattenprover tas under färd för att sedan analyseras av forskare. Syftet är att dra slutsatser om mikroplastens omfattning, utbredning och eventuella konsekvenser för levande organismer.

  • Miljöproblemen i Hanöbukten bör ses som en varningsklocka

    [2018-04-12] Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans. Liknande miljöstörningar har dessutom observerats i andra delar av Egentliga Östersjön. I varierande grad kan störningarna i ekosystemens näringskedjor kopplas till mänskliga aktiviteter och mycket tyder på att markanvändning och fiske betyder mer än utsläpp av miljögifter.

Fler nyheter

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2018-05-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?