Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Helhetsperspektiv krävs för att hållbarhetssäkra kustnäringar

Nyhet: 2018-06-21

Fiske och annat nyttjande av biologiska resurser är inte bara ett sätt att få mat på bordet, det har också en avgörande betydelse för lokalbefolkningens livskvalitet och identitet och bidrar till turismen. Existerande styrmedel behöver dock användas bättre för att säkra en hållbar utveckling. Det visar ett nordiskt samarbetsprojekt om biologisk mångfald och ekosystemtjänster vid kusterna, där bland andra Havsmiljöinstitutet varit delaktigt.

Slutsatser från studien Biodiversity and ecosystem services in Nordic coastal ecosystems - an IPBES like assessment, gjord på uppdrag av Nordiska ministerrådet, visar på att sociala och kulturella likheter är en styrka i de nordiska länderna, som exempelvis intresset för friluftsliv och turism i kustnära områden. Men för att bibehålla kusten biologiska mångfald bör socioekonomiska och kulturella faktorer integreras bättre för att förstå naturens förändringar.

Projektet är ett samarbete mellan Danmark, Finland, Island, Norge, Färöarna, Grönland, Åland och Sverige, där Naturvårdsverket har varit projektledare. Projektet är ett uppdrag från Nordiska Ministerrådet.

Arbetet är inspirerat av biodiversitetspanelen IPBES (Intergovernmental science-policy Plattform on Biodiversity and Ecosystem Services) och följer IPBES-struktur på rapport som beskriver status och trender i ekosystemet samt sociala och kulturella aspekter viktiga för kustområden.

Foto: Johannes Jansson/norden.org

Ladda ner och läs rapporten:

Volym 1 ”The general overview”

Volym 2 ”The geographical case studies”

Läs mer om IPBES på www.ipbes.net

Kontakt Havsmiljöinstitutet:

Andrea Belgrano, Havsmiljöinstitutet, 070-843 35 26, andrea.belgrano@havsmiljoinstitutet.se

Läs Nordiska Ministerrådets pressmeddelande här
 

AV:
031-786 65 60

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/verksamhet/aktuellt/nyheterdetalj//helhetsperspektiv-kravs-for-att-hallbarhetssakra-kustnaringar.cid1573779
Utskriftsdatum: 2019-04-19