Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kampanjer

Just nu har vi tre kampanjer på gång. Två av dem går ut på att engagera allmänheten för att få in mer mätdata som kan användas i forskningssammanhang. Den tredje syftar till att skapa opinion om marin nedskräpning.

I projektet Siktdjup uppmanar vi människor att vara med och mäta siktdjupet runt Sveriges kust. Kampanjen är en del av ett internationellt forskningsprojekt. När du deltar bidrar du till att bygga upp en global databas över siktdjupet. Databasen kan sedan användas för att uppskatta mängden växtplankton, eftersom siktdjupet till stor del beror på hur mycket växtplankton det finns i vattnet. 

Att vara med och mäta siktdjup är ett roligt sätt att bidra till forskningen samtidigt som man kanske är ute och seglar eller åker båt!

Läs mer om kampanjen Siktdjup och om hur just du kan delta!

I projektet Rädda Gädda vill vi ha allmänhetens hjälp att kartlägga kustnära våtmaker och översvämningsområden i östra Sverige. Östersjöns gäddor tycker om att leka i sötvatten och vandrar gärna upp i grunda områden för att fortplanta sig innan de vandrar ut i havet igen. Men gäddbeståndet i Östersjön har minskat och det kan ha att göra med att antalet våtmarker och översvämningsområden har blivit färre.

Eftersom man inte riktigt vet hur många våtmarker som finns och var de ligger, behöver vi hjälp att hitta dem. Men Rädda Gädda-projektet hoppas vi engagera sportfiskare, skolungdomar, scouter, frilufsare och andra människor som tycker om att vistas i naturen, för att få bättre koll på gäddans möjlighet till fortplantning.

Läs mer om Rädda Gädda och om hur du kan delta!

I projektet Med Fokus På Marint Skräp vill vi lyfta frågan om marin nedskräpning. På den svenska västkusten sköljs hundratals ton skräp upp varje år. Majoriteten av detta är plast, vilket är ett material som inte kan brytas ner biologiskt. Havsströmmarna gör att det mesta skräpet som hamnar i havet någonstans i Nordsjö-Östersjöregionen så småningom flyter förbi Bohuslän.

Projektet gör informationsinsatser för att skapa uppmärksamhet kring västkustens havsmiljöproblem, som också har en stark samhällskoppling. Nedskräpade kustlinjer leder till sämre förutsättningar för kustsamhällen att växa eller dra till sig turism.

Inom projektet kommer bland annat en film spelas. Filmen har titeln Strömmar av plast - Västerhavets dilemma.

Läs mer om projektet och filmen.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2014-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?