Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Med fokus på marint skräp

Marint skräp är ett stort problem längs Västkusten och för de västsvenska kustkommunerna. Strömmar från hela Nordsjönområdet och Östersjön möts i Skagerrak och flödar upp längs kusten och efterlämnar enorma mängder skräp. Majoriteten av skräpet kommer långväga, varför det är viktigt att samarbeta internationellt för att stoppa skräpet vid källan.

Effekterna av marint skräp på djurliv och kustkommunerna är väldokumenterat. På EU-nivå har frågan lyfts kraftigt på senare tid, ändå förblir kunskapen bland svenska allmänheten och politiker mycket låg. I projektet ”Med fokus på marint skräp” samlas sju organisationer i arbetet att öka medvetenheten om våra skräpiga kuster och vad det innebär.

Projektet kommer arbeta med informationsinsatser för att understryka att marint skräp måste vara en fråga med riksintresse. Projektet koordineras av Havsmiljöinstitutet samt delfinansieras av Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Göteborgs stad miljöförvaltningen, KIMO Sverige, Ren Kust och Håll Sverige Rent.

 

 

 

 

På gång

Filmen på YouTube
Nu finns Strömmar av plast - Västerhavets dilemma på YouTube! Det gör det enkelt att dela filmen till dina vänner. Du kan också se den direkt här till vänster.

Ladda ner filmen!
Strömmar av plast - Västerhavets dilemma finns nu att ladda ner i en högupplöst version. Klicka här (1,8 gb)!

In English
Nu finns även den engelska versionen (Plastic currents A marine dilemma for the west coast of Sweden) tillgänglig på YouTube.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2014-08-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/verksamhet/kampanjer/med-fokus-pa-marint-skrap/
Utskriftsdatum: 2018-05-24