Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marin nedskräpning

Marine Litter
– regional, nationell och internationell samverkan

Syftet med projektet är att från svensk sida bidra till att utveckla övervakning och mål för marint skräp inom EU:s marina direktiv.

EU har en teknisk expertgrupp för marint skräp, som Havsmiljöinstitutets medarbetare Per Nilsson deltar i som svensk representant. Expertgruppen bidrar till det förslag om metoder och mål för övervakning inom det marina direktivet. Havsmiljöinstitutets medarbetare Per Nilsson är även svensk representant i OSPAR:s " ICG group on Marine litter".

Utöver detta kommer Per att ge vetenskapliga råd om marint skräp till svenska kommuner, länssstyrelser och regioner, främst inom projektet ”Attraktiv kust”. Projektet ”Attraktiv kust” är ett samarbete mellan bohuslänska kommuner, Länsstyrelsen i västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Naturvårdsverket, och syftar bland annat till att finna praktiska läsningar för insamling av marint skräp i Sverige.

Rapportering kommer att ske genom EU-kommissionens och OSPAR:s processer, där Naturvårdsverket är svenskt nav.

Marint skräp är en fråga av nationellt intresse eftersom detta ingår i kraven för övervakning inom EU:s marina direktiv. Nationellt har problemet hittills främst uppmärksammats på västkusten.

Kontakt: Per Nilsson

 

 

 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2013-06-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?