Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsmiljöinstitutets uppdrag

"Regeringen uppdrar åt Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet att i samarbete bistå myndigheter inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens samt bedriva analys- och syntesverksamhet inom havsmiljöområdet. Samarbetet ska ske under benämningen Havsmiljöinstitutet.”

Havsmiljöinstitutets uppdrag sträckte sig ursprungligen mellan den 1 januari 2016 till 31 december 2020. Regeringen har nu tagit beslut om att förlänga det nuvarande uppdraget till 31 december 2022.

Enligt regeringsuppdraget ska Havsmiljöinstitutet:

  • bistå myndigheter inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens och beslutsunderlag i havsmiljöfrågor,
  • utveckla tvär- och mångvetenskapliga kontaktnät inom och mellan lärosätena,
  • ta fram tvär- och mångvetenskapliga analyser och synteser samt sprida information om resultaten till stöd för regeringens, myndigheters och andra intressenters arbete för att förbättra havsmiljön,
  • informera om forskning som rör havsmiljön och havet som resurs och öka medvetenheten om havets miljöproblem och hur de ska hanteras,
  • verka för att öka kommunikationen mellan forskare och användare av vetenskaplig kunskap om havsmiljön.


Vid kansliet, som i enlighet med uppdraget finns vid Göteborgs universitet, arbetar föreståndare, forskningsamordnare, kommunikatörer samt teknisk- och administrativ personal med att koordinera verksamheten.

Regeringsbeslut

Första regeringsbeslutet om samordning av havsmiljöforskning inom Havsmiljöinstitutet togs 2008. Efter fem år gjorde Statskontoret en utvärdering av verksamheten och i november 2015 kom ett nytt regeringsbeslut. I Havsmiljöinstitutets nya uppdrag, som gäller till och med 2021, läggs stor vikt vid tvär- och mångvetenskaplighet, analyser och synteser, kunskapsförmedling och kommunikation.

Statskontoret utvärderade Havsmiljöinstitutets verksamhet 2020. Även Miljömålsberedningen har sitt betänkande Havet och människan (SOU 2020:83) lämnat förslag om Havsmiljöinstitutet.

Läs mer om Havsmiljöinstitutets uppdrag här:

Regeringens beslut om Havsmiljöinstitutets uppdrag

Läs mer om regeringens beslut att förlänga Havsmiljöinstitutets nuvarande uppdrag till 31 december 2021 här:

Regeringens beslut om förlängt uppdrag

Läs mer om regeringens beslut att förlänga Havsmiljöinstitutets nuvarande uppdrag till 31 december 2022 här:

Regeringens beslut om förlängt uppdrag

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2021-10-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?