Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsmiljöinstitutets uppdrag

"Regeringen uppdrar åt Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet att i samarbete bistå myndigheter inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens samt bedriva analys- och syntesverksamhet inom havsmiljöområdet. Samarbetet ska ske under benämningen Havsmiljöinstitutet.”

Regeringens beslut om Havsmiljöinstitutet gäller 1 januari 2016 – 31 december 2020. Enligt regeringsuppdraget ska Havsmiljöinstitutet:

 • bistå myndigheter inom havsmiljöområdet med vetenskaplig kompetens och beslutsunderlag,
   
 • utveckla tvär- och mångvetenskapliga kontaktnät inom och mellan lärosätena,
   
 • ta fram tvär- och mångvetenskapliga analyser och synteser samt sprida information om resultaten till stöd för regeringens, myndigheters och andra intressenters arbete för att förbättra havsmiljön,
   
 • informera om forskning som rör havsmiljön och havet som resurs och öka medvetenheten om havsmiljöproblem och hur de ska hanteras,
   
 • verka för att öka kommunikationen mellan forskare och användare av vetenskaplig kunskap om havsmiljön.


Vid kansliet, som i enlighet med uppdraget finns vid Göteborgs universitet, arbetar föreståndare, forskningsamordnare och kommunikatörer och andra med att koordinera verksamheten.

Regeringsbeslut

 

Första regeringsbeslutet om samordning inom havsmiljöforskningen togs 2008. Efter fem år gjorde Statskontoret en utvärdering av verksamheten och i december 2015 togs ett nytt regeringsbeslut. I det nya uppdraget som gäller till och med 2020 läggs stor vikt vid tvär- och mångvetenskaplighet, analyser och synteser, kunskapsförmedling och kommunikation.

 

Läs mer om Havsmiljöinstitutets uppdrag:

Regeringens beslut om Havsmiljöinstitutets uppdrag

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2019-11-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?