Havsmiljöinstitutet och Göteborgs universitet
Vid Göteborgs universitet är det Centrum för hav och samhälle som har i uppdrag att delta i samarbetet inom Havsmiljöinstitutet. Verksamhetsledare är Mats Lindegarth.
Centrum för hav och samhälle, med institutionen för marina vetenskaper som värdinstitution, bildades den 1 juli 2015 och är tänkt att vara ingången till all havsrelaterad verksamhet vid Göteborgs universitet. Lena Gipperth, professor i miljörätt vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, leder det nya centrumet med stöd av en styrgrupp med representanter från alla fakulteter vid universitetet.
Centrum för hav och samhälle har i uppdrag att:
- initiera, stimulera och utveckla transdisciplinär forskning och utbildning inom det marina/maritima området.
- skapa en tydlig ingång till universitetets marina och maritima verksamhet och öka dess synlighet.
- ansvara för samverkan, dels med Chalmers maritima verksamhet, dels med Västra Götalandsregionen och andra organisationer inom ramen för det Maritima klustret.
- verka för större nyttjande av den marina infrastrukturen för relevant forskning och utbildning.
- arbeta inom Havsmiljöinstitutet.
Göteborgs universitet bidrar till Havsmiljöinstitutet med särskilda kunskaper om Västerhavet, det vill säga Kattegatt och Skagerrak, men deltar även med insatser inom miljöanalys i övriga svenska havsområden. Göteborgs universitetet ger genom Hav och samhälle Havsmiljöinstitutet ett tydligt stöd i den tvärvetenskapliga inriktningen.

Till Havsmiljöinstitutets förfogande ställs medel i form av personalresurser, med syfte att verka enligt det regeringsuppdrag som Havsmiljöinstitutet är förordnat att verkställa.
Göteborgs universitet deltar i Havsmiljöinstitutets verksamhet bland annat genom att:
- Delta i och leda utredningar, utvärderingar och analyser som efterfrågas av regionala och nationella myndigheter.Delta i nationella och internationella kommittéer och expertgrupper.
- Medverka vid remissyttranden från Havsmiljöinstitutet med särskild vikt på Västerhavet.
- Bidra med insatser inom havsmiljöanalys samt redaktörskap och projektledning för rapporteringen av Sveriges vattenmiljö. En omfattande webbpresentation är under utveckling, där både hav och sötvatten ska redovisas. Detta görs i samverkan med Havs- och vattenmyndigheten.
- Historisk inventering av data relaterade till Västerhavet.
- Långsiktigt bygga upp kontaktnät och kompetensförmedling.
- Koordinering av forskningsprogrammet WATERS uppföljning.
- Regionalt och internationellt deltagande i analys av åtgärder mot, och övervakning av, marin nedskräpning.
- Identifiera och fånga upp behov av kunskapsutveckling
- Produktionen av Västerhavet – en populärvetenskaplig tidskrift om miljön i Skagerrak, Kattegatt och Öresund, både ur ett forsknings- och ett förvaltningsperspektiv. Västerhavet ges ut inom samarbetet Kontaktgrupp Västerhavet, där bland annat Has- och vattenmyndigheten, SMHI, Västra Götalandsregionen, Sjöfartsmuseet Akvariet, Bohuskustens vattenvårdsförbund, SLU och länsstyrelserna i Västra Götaland, Halland och Skåne län ingår.