Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Buller i haven hotar djurlivet

Nyhet: 2021-02-10

Det är ett ständigt och ökande buller under havsytan. En ny sammanställning av flera forskningsstudier publicerade i tidskriften Science visar hur ljudlandskapet har förändrats med tiden och hur det påverkar marina djur. För Havsmiljöinstitutets sjöfartsgrupp är frågan aktuell då man bland annat arbetar med kontinuerligt undervattensbuller från fartyg.

Forskningsstudien visar att ljuden i haven är väldigt annorlunda i dag jämfört med för 200 år sedan. Förutom ständigt buller från fartyg, fiskebåtar, vindkraftverk och lågt flygande flygplan, förekommer allt oftare en typ av impulsiva ljud, som vid exempelvis sprängningar vid muddring. Dessa plötsliga ljud har mycket hög energi och kan skada djur fysiskt.

Ett aldrig tyst Östersjön
I vatten sprids ljud långt och fartygsbuller, som står för den största delen av det mänskligt genererade undervattensbullret, kan höras i hela Östersjön. På vissa platser är det omöjligt att uppmäta den naturliga bakgrunden. Marina djur använder ljud och sitt hörselsinne för att navigera, kommunicera, lokalisera parningspartners, undvika rovdjur och leta mat. Det kontinuerliga undervattensbullret från sjöfart påverkar och begränsar djurens förmåga att kommunicera och medför förändringar i det naturliga beteendet. Oljudet dränker naturliga ljud och till följd av detta måste exempelvis torskar simma närmare varandra för att kunna höra varandra.

– Djur är fenomenala på att anpassa sig, men det finns en gräns, säger Mathias Andersson, forskare i marinbiologi vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
I slutet av januari samlade FOI, Havsmiljöinstitutets sjöfartsgrupp och Havs- och vattenmyndigheten experter från forskning, industri och ansvariga myndigheter för att samtala och dela kunskap om kontinuerligt undervattensbuller från just fartyg. Det pågår nationellt och internationellt arbete för att klargöra vad som är acceptabla ljudnivåer från fartyg, men ännu finns inte några regelverk. Det finns idag metoder och tekniker att reducera oljud från fartyg och myndigheter som förvaltar havsmiljön kan i framtiden behöva ställa strängare krav på minskat utstrålat buller.

Läs mer om Havsmiljöinstitutets workshop om undervattensbuller från fartyg här.

Läs hela artikeln om undervattensbuller från Science här.

 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?