Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dokumentär om säldöden 1988

Nyhet: 2017-06-22

”Sommaren 1988 väller flera tusen döda sälar in på västkusten. En febril jakt på orsaken startar. Samtidigt kämpar Miljöpartiet för att ta sig in i riksdagen som första nya parti på 70 år”. 

Radiojournalisten Gustav Asplund har gjort en dokumentär om händelsen som skakade om Sverige och orsakade internationell uppståndelse. Det var valår och förutom säldöden upptäcktes giftiga algblomningar och det larmades om farliga dioxinutsläpp till havet som en oväntad följd av klorblekning, bland mycket annat. Samhället hade på allvar börjat få upp ögonen för miljöproblemen, inte minst i havet. Media ökade också sin bevakning av havsmiljön dramatiskt.

Havsmiljöinstitutet håller på att sammanställa en publikation som behandlar just detta uppvaknande kring miljöfrågorna 1988 och har bidragit till efterforskningarna i samband med produktionen av radiodokumentären som sänds på söndag. Publikationen Havet 1988 kommer ut under hösten 2017.

I dokumentären deltar ett flertal personer, som ger olika perspektiv på händelsen. Bland andra deltar sälforskarna Karin Hårding och Tero Herkönen, virologen Ab Osterhaus och veterinären Anders Bergman, miljöpartisterna Birger Schlaug och Åsa Domeij, folkpartisterna Bengt Westerberg och Peter Örn, Marita Ulvskog, dåvarande pressekreterare för Ingvar Karlsson, Thomas Andersson, fågelskådare som var med och upptäckte första svenska döda sälen och Erika Bjerström, tidigare miljöjournalist.
 
Dokumentären innehåller dessutom massor med spännande arkivmaterial från tiden när det hände.

Lyssna på podcasten

Lyssna i direktsändning: P3 kl 18.03, söndag 25 juni.
 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?