Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskare kritiserar hur överlåtbara fiskerättigheter infördes i Sverige

Nyhet: 2015-09-10

Överlåtbara fiskerättigheter är ett styrmedel som infördes i Sverige med argument om samhällsekonomisk lönsamhet. Ändå infördes flera begränsningar i systemet som gjorde att lönsamheten blev lägre här än i andra länder.
– Att vi slarvar med samhällsekonomisk analys medför att styrmedel och åtgärder för att förbättra havsmiljön blir onödigt dyra, säger Jesper Stage, en av forskarna bakom Havsmiljöinstitutets utvärdering.

Havsmiljöinstitutets rapport Samhällsekonomisk utvärdering av havsmiljöarbete: Exemplet överlåtbara fiskerättigheter har skrivits av Anna Christiernsson, jurist och forskare vid Havsmiljöinstitutets analys- och syntesfunktion, tillsammans med Jesper Stage och Patrik Söderholm, professorer i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Rapporten ska presenteras vid Havsmiljöinstitutets årliga konferens Hav och samhälle, som i år hålls den 21- 22 oktober på Marstrand med temat Åtgärder i samhället för bättre havsmiljö.

I havsmiljöförvaltning pratas ofta om att samhällsekonomisk kostnadseffektivitet eller lönsamhet ska beaktas i utformningen av nya åtgärder och styrmedel.

– Här har vi ett exempel på ett styrmedel som infördes med framför allt samhällsekonomiska argument som grund. Ändå införde man flera begränsningar i styrmedlet som gjorde att de samhällsekonomiska effekterna försvagades. Dessutom såg man inte till att det skulle bli möjligt att göra en ordentlig utvärdering av de samhällsekonomiska effekterna i efterhand. Att man i praktiken tog så lättvindigt på de samhällsekonomiska aspekterna, till och med för ett styrmedel som infördes med just ekonomiska argument, tyder på att samhällsekonomiska bedömningar i praktiken ges ganska liten vikt i havsmiljöarbetet, säger Jesper Stage (t h).

Vad har detta för betydelse?
– Ju mindre det kostar att förbättra havsmiljön, desto lättare blir det att få stöd hos politiker och medborgare för ytterligare miljöförbättringar. Att vi slarvar med samhällsekonomisk analys i dagens havsmiljöarbete gör att vi riskerar att de åtgärder vi genomför för att förbättra havsmiljön blir onödigt dyra eller, som i detta fall, inte så lönsamma som de kunde varit. Det riskerar att minska intresset för att förbättra havsmiljön ytterligare.

Ett viktigt argument för att systemet för överlåtbara fiskerättigheter infördes var att man ville öka lönsamheten och minska överkapaciteten i fisket. Så blev det också, men jämfört med liknande ordningar utomlands försvagades alltså effekterna genom de begränsningar som infördes. Hade begränsningarna inte införts hade bägge effekter varit starkare.

– Bristen på bra statistik gör dessutom att även om systemet nästan säkert varit samhällsekonomiskt lönsamt så kommer vi aldrig kunna säga hur stor den samhällsekonomiska vinsten faktiskt blivit. Däremot kan vi säga att på grund av de begränsningar som infördes blev den samhällsekonomiska vinsten nästan säkert mindre än vad den kunnat bli, säger Jesper Stage.

– Erfarenheterna från det här systemet är, trots vår kritik, så positiva att de är ett argument för att utvidga systemet till fler fisken. Vår kritik handlar främst om att systemet kunde ha fungerat ännu bättre. Samtidigt gör bristen på bra statistik och bristen på bra möjligheter till utvärdering att det blivit onödigt svårt att göra prognoser för vad som händer om vi utvidgar systemet.

I förarbeten uttrycktes en förhoppning om att systemet med överlåtbara fiskerättigheter skulle leda till mer hållbara fiskbestånd. Men med den utformning man valde gick det enligt forskarna att räkna ut redan när det infördes att det inte skulle få någon direkt effekt på fiskbestånden.

– Nu valde man i och för sig fiskarter där utfiskning inte är ett stort problem, som sill, strömming och makrill, så detta är inte en allvarlig kritik mot systemet, säger Jesper Stage.
 

AV:
0708745131

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?