Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hav och samhälle 2015 fokuserar på åtgärder - Anmäl nu!

Nyhet: 2015-09-03

Havsmiljöinstitutets konferens Hav och samhälle fokuserar i år på åtgärder i samhället för att skapa en bättre havsmiljö. Behovet av att engagera fler aktörer och utveckla nya styrmedel går som en röd tråd genom konferensen som ger tillfälle till dialog med nyckelpersoner från regeringens miljömålsarbete, myndigheter, kommuner, näringsliv, intresseorganisationer och forskning. Fåtal platser kvar - Anmäl nu!

Hav och samhälle är Havsmiljöinstitutets årligen återkommande konferens. Den betonar kopplingen mellan samhällsutveckling och tillståndet i havsmiljön. Med Hav och samhälle 2015 vill vi främja en aktiv dialog mellan forskare, förvaltning och politiker. Målet är att skapa en bättre förståelse för omställningsarbetet och de förändringar på alla nivåer som behövs för att förbättra havsmiljön. Konferensen hålls på Marstrand 21-22 oktober.

• Programmet med talare uppdateras löpande
• Läs mer om konferensen här - och hur du anmäler dig

Temat för konferensen Hav och samhälle 2015 är Åtgärder i samhället för bättre havsmiljö. Programmet är indelat i två sessioner:

Session I: Kommunernas nyckelroll i åtgärdsarbetet
Flera myndigheter arbetar med att planera åtgärder som behövs för att nå god miljöstatus i våra hav och vattendrag. När åtgärderna ska genomföras står de ibland i konflikt till varandra vad gäller att uppnå miljökvalitetsmålen. De kan också rimma olika väl med olika samhällsintressen. Det praktiska genomförandet ligger till stor del på kommunerna som har olika förutsättningar att lösa motsättningar och prioritera mellan intressen. Under denna session lyfts kommunernas roll och möjligheter, och hur deras havsmiljöarbete kan
göras mer ändamålsenligt.
Session II: Miljömålsarbetet och omställningar i samhället
För att förbättra havsmiljön behövs förändringar på alla nivåer i samhället. För att nå acceptans för omställningar behövs större förståelse för problemen i haven, dess följder och grundorsaker. Miljömålsarbetet kan vara en väg att skapa bredare engagemang för havsmiljön. Men vad kan få oss alla som enskilda konsumenter att agera så att havsmiljön förbättras? Vad kan kommersiella aktörer uträtta? Vad kan få fiske, företag och jordbruk att vidta kostsamma åtgärder för att nå en bättre havsmiljö?
 

 

AV:
0708 74 51 31

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?