Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Havsmiljöinstitutet övergår till distansarbete. Läs mer
Måndag 23 mars 12:50

Havsmiljöinstitutet deltar med utställning på FN:s havskonferens i New York

Nyhet: 2017-05-31

Havsmiljöinstitutet kommer att delta genom ett flertal olika insatser vid FN-konferensen The Ocean Conference i New York i juni. Konferensen syftar till att stötta arbetet med utvecklingsmål 14, om bevarande och ett hållbart och rättvist utnyttjande av jordens marina resurser. 

Initiativet till konferensen, som kommer att hållas 5-9 juni i FN-högkvarteret i New York, kommer från Sverige tillsammans med önationen Fiji. Ett konkret mål är att den ska resultera i en mellanstatlig politisk deklaration, som innehåller rekommendationer för arbetet mot hållbara hav. Ytterligare en viktig del av konferensen utgörs av så kallade partnerskapsdialoger, där ledande aktörer från såväl stater, företag och det civila samhället ska samtala om innovativa strategier för att nå lösningar på de havsrelaterade utmaningar som de gemensamt står inför.

– Havsmiljöinstitutet har som uppdrag att informera om forskning som rör havsmiljön och havet som resurs, att öka medvetenheten om havets miljöproblem och hur de ska hanteras. Det är därför viktigt för institutet att engagera sig i havskonferensen, och föra dialog på plats i New York, säger Kajsa Tönnesson, föreståndare för Havsmiljöinstitutet.

Sveriges deltagande i konferensen är särskilt fokuserat till tre områden: Marint skräp, hållbar hantering av havets resurser samt havsförsurningen och dess kopplingar till klimatfrågan.
Havsmiljöinstitutets bidrag till konferensen är flera. Förutom två nyskrivna rapporter kommer institutet även att hålla i ett seminarium om åtgärder mot skräp i havet samt vara representerat på plats genom en filmbaserad utställning om sambandet mellan mat och övergödning.

Rapporterna, som tagits fram på uppdrag av regeringen och Havs- och vattenmyndigheten, fokuserar på hållbara lösningar på havsmiljöproblemen och de omställningar dessa lösningar kräver i samhället. Rapporten Marine plastic litter on Small Island Developing States (SIDS): Impacts and measures diskuterar åtgärder mot marint skräp, ett globalt problem vars negativa effekter blir särskilt tydliga i små önationer under utveckling. Den andra rapporten, Mitigating marine eutrophication in the presence of strong societal driving forces, föreslår tre viktiga omställningar relaterade till mat för att motverka övergödningen av havet.

– De åtgärder mot övergödning som hittills vidtagits är inte tillräckliga. Det krävs nya sätt att jobba med grunderna till problemet. Åtgärderna måste vidtas tidigare i den kedja som till slut leder till att kväve och fosfor hamnar i havet och många nya aktörer kan vara med i det åtgärdsarbetet, säger Kajsa Tönnesson.

Följ Havsmiljöinstitutets medverkan på The Ocean Conference via Twitter #saveourocean

Läs mer om The Ocean Conference på konferensens webbplats.

Se Havsmiljöinstitutets film om matens betydelse för havets hälsa.

 Länk till rapporten Marine plastic litter on Small Island Developing States (SIDS): Impacts and measures.

 

 

 

 

 

 

Länk till rapporten Mitigating marine eutrophication in the presence of strong societal driving forces.

 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?