Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Havsmiljöinstitutet övergår till distansarbete. Läs mer
Måndag 23 mars 12:50

Havsmiljöinstitutet ploggar i Almedalen!

Nyhet: 2017-06-26

Gör en insats för havet: kom och plogga – plocka skräp och jogga! Plogga är ett sätt att förändra människors beteende och uppmärksamma problemet med nedskräpning. ”Plogga för havet” kommer att genomföras på morgnarna under Almedalsveckan.

Skräp på land når till slut ofta havet. Där ställer framförallt plasten till med problem för många djur och finfördelas så småningom till mikroplast. Skräp i miljön är också en visuell påminnelse om vårt ganska vårdslösa sätt att hantera förpackningar och andra engångsprodukter.

Havsmiljöinstitutet arbetar sedan tidigare med plastens påverkar på havet ur ett vetenskapligt perspektiv. För att belysa frågan mer vardagsnära, kommer institutet att plogga på morgnarna under Almedalsveckan. Detta görs tillsammans med bland annat Erik Ahlström, upphovsman till uttrycket plogga.

– Plogga har i grund och botten målet att ändra människors förhållningssätt till skräp och göra alla till ”stolta skräpplockare”. Du kan plogga när du promenerar, är ute med barnvagnen, på golfrundan, cyklar till jobbet, dyker utanför din badplats eller går och handlar, säger Erik Ahlström, multisportare och även ambassadör för Håll Sverige rent.

Alla är välkomna att delta i evenemanget. Havsmiljöinstitutet bjuder särskilt in politiker och företrädare för myndigheter, näringsliv och organisationer att vara med, bli ambassadörer för plogging och föra denna positiva trend vidare.

– När vi på Havsmiljöinstitutet fick höra talas om ploggning, ville vi haka på och skapa en aktivitet under Almedalsveckan. Institutet är ju ändå på plats och deltar med olika seminarier under Östersjödagarna, säger Kajsa Tönnesson, föreståndare för Havsmiljöinstitutet.

Alla som rör sig i stadsmiljön eller naturen stöter på ett eller annat skräp. Om det blir naturligt att böja sig ner och plocka upp det för att slänga i närmaste papperskorg, blir det också mer givet att skräpet aldrig borde ha hamnat på marken. Det vi vill åstadkomma är eftertanke och mer ansvarstagande hos alla, från organisation till individ.

”Plogga för havet” kommer att genomföras tisdag, onsdag, torsdag och fredag kl 08.00-08.45 under Almedalsveckan. Samling där Donnersgatan möter Strandvägen, H525 . Alla är välkomna att delta och på detta sätt förena nytta med nytta (och nöje)! Havsmiljöinstitutet tillhandahåller återanvändbara påsar att samla skräpet i. Det kommer också att finnas utlåningsskor på plats till den som saknar lämpliga skor att jogga eller gå i.

Kontakt:
Tina Johansen Lilja, kommunikationssamordnare på Havsmiljöinstitutet: tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se, 073-346 75 13 
Erik Ahlström, initiativtagare till Plogga: erik.ahlstrom.sweden@gmail.com, 070-518 52 74

Frågor av vetenskaplig karaktär om skräp i havet:
Per Nilsson, miljöanalytiker på Havsmiljöinstitutet, per.nilsson@havsmiljoinstitutet.se, 031-786 96 24
Therese Karlsson, doktorand på Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet therese.karlsson@marine.gu.se, 076-618 58 12

Till evenemanget i Almedalsprogrammet

Bakgrundsmaterial:
Mer om Plogga: www.plogga.se
Kort film om mikroplast
Filmen Strömmar av plast

Fakta:
Ett av FN:s globala hållbarhetsmål handlar om havet och dess resurser. Under havskonferensen i New York i början av juni lyftes frågan om skräp, och inte minst plast, på flera olika sätt. Bland annat hölls ett seminarium om marint skräp kopplat till små önationer, baserat på en rapport som Havsmiljöinstitutet tagit fram inför konferensen. Många har förfasats över albatrosserna i filmen ”MIDWAY, a Message from the Gyre” – en av de första kortfilmerna som uppmärksammade problemet med djur som äter plast och att skräpet når de mest avlägsna platser.

Till rapporten Marine plastic litter on Small Island Developing States (SIDS)

AV:
031-786 65 60

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?