Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sajten Livet i havet ger utflykten en ny dimension

Nyhet: 2019-06-28

Sommaren är här och många av havets invånare kan du träffa på när du badar, åker båt eller vandrar längs kusten. Men vilka är dessa växter och djur? Över fyrahundra av dem presenteras i sajten Livet i havet som nu uppdaterats med arter från Kattegatt och Skagerrak.

Om du tillbringar tid runt Östersjön kanske du redan använt den – sajten Livet i havet där du kan hitta de vanligaste arterna av växter och djur, läsa om hur de lever och hur havet fungerar. Nu har den utökats med Västerhavet spännande arter och miljöer

– Det har länge varit vår ambition att få beskriva alla Sveriges havsområden. Nu när vi har fått med Kattegatt och Skagerrak är vi äntligen där, säger Ulrika Brenner, projektledare för Livet i havet och kommunikatör vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, en av samarbetsparterna inom Havsmiljöinstitutet.

Tanken med sajten är att väcka intresse för havet, och att sprida inspiration och kunskap till alla som är intresserade av livet under ytan. Mobilanpassningen gör att informationen kan följa med på utflykten till kusten. Livet i havet finns även som en app, och kommer att uppdateras med Västerhavsarter i juli. Appen fungerar offline, vilket gör att den går att använda även på sommarens båtutflykter. Tanken är också att den ska kunna användas av skolor och i utställningar, på naturrum och på museer.

– Vad man kan hitta i våra kustvatten varierar längs Sveriges långa kust. I Kattegatts och Skagerraks salta vatten lever till exempel fler och andra arter än i Östersjöns bräckta vatten, berättar Helen Sköld, kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet och en av dem som varit med och utvecklat Livet i havet.

Att få in Västerhavets arter på sajten har varit möjligt tack vare bidrag från Havs- och vattenmyndigheten, som ett led i myndighetens satsning på marin pedagogik. Livet i havet används redan flitigt av skolor och allmänhet längs Östersjökusten. Förhoppningen är nu att även västkustbornas utflykter till havet ska få en ny dimension.

– Det är bara att gå in på sajten och dyka ner i kunskapshavet, säger projektledare Ulrika Brenner.

Kontakt: Helen Sköld, Havsmiljöinstitutet, helen.skold@havsmiljoinstitutet.se, 070-682 73 91
Webbsajten hittar du på www.havet.nu/livet
Appen Livet i havet finns för gratis nedladdning för både Android och Iphone. Appen uppdateras med Västerhavets arter och livsmiljöer under juli 2019.
Foto: Robert Kautsky/Azote

Om Livet i havet
Livet i havet är en digital fälthandbok som visar de vanligaste arterna i svenska havsområden. Här presenteras över 400 arter, från Bottniska viken i norr, ner till södra Östersjön, och upp längs Kattegatts och Skagerraks kust till norska gränsen. Sidan drivs av Stockholms universitet, Umeå universitet och Göteborgs universitet inom samarbetet Havsmiljöinstitutet och i samverkan med webbyrån Azote.

AV:
0733-467513

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/publikationer/aktuellt/nyheterdetalj//livet-i-havet-ger-utflykten-en-ny-dimension.cid1634476
Utskriftsdatum: 2020-05-28