Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marint skydd som inkluderar mänskliga värden

Nyhet: 2021-06-18

I en ny vetenskaplig artikel presenterar forskare en idé om hur ekosystemtjänster kan inkluderas vid utvärdering av marina skyddade områden. I artikeln lägger 18 forskare fram ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt för att kartlägga och utvärdera marina skyddade områden (MPAs – Marine Protected Areas), deras förmåga att skydda biologisk mångfald, och inte minst de ekosystemtjänster (ES) och andra vinster för människors välbefinnande som de erbjuder. Metoden kallas Delphi, vars främsta styrka är att kombinera ekologiska och socioekonomiska värden. Då samhällsnyttorna utelämnas bli ofta utvärderingar av skyddade områden missvisande.

- MPAs måste också införliva ”Blue Justice” i enlighet med olika FN-principer och Agenda 2030, och därmed säkerställa en rättvis fördelning av monetära och icke-monetära värden, säger artikelns huvudförfattare Andrea Belgrano. Inte minst i utsatta kustnära samhällen och andra sociala grupper.

Den övergripande strategi som forskarna föreslår underlättar också den ekosystembaserade förvaltning som eftersträvas i allt högre utsträckning. De lyfter även fram vikten av fleråriga partnerskap för att sätta upp och nå mål för åtgärder, bevarande och en hållbar utveckling i relation till EU-direktiv, såsom havsmiljödirektivet (MSFD), havsplaneringsdirektivet (MSPD) och den gemensamma fiskeripolitiken (GFP).

Artikelarbetet har samordnats av Havsmiljöinstitutet under ledning av Andrea Belgrano. Övriga från institutet som bidragit: Andrea Morf, Richard Emerson Henrik Svedäng och Kajsa Tönnesson. Medverkat har även forskare från Göteborgs universitet: Andreas Skriver Hansen och Sebastian Linke, Sveriges lantbruksuniversitet: Ulf Bergström, Andreas Bryhn, Lena Bergström, Valerio Bartolino, Mattias Sköld, Stockholms universitet: Thorsten Blenckner, Maciej Tomczak och Sofia A. Wikström. Internationella samverkan med Camilla Novaglio (Australien), Sebastian Villasante (Spanien) och Carlos Melian (Schweiz).

Läs mer:

 

Rubrikbilden är tagen på Nordkoster och Kosteröarna är ett svenskt exempel på hur MPA testas i praktiken. Det innebär i det här fallet att området är skyddat, och att förvaltningen tar hänsyn till både ekosystem, lokalsamhälle, möjlighet till rekreation, turism och hållbara näringar. Foto: Marie Svärd.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?