Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vägen till en ekosystembaserad fiskförvaltning

Nyhet: 2020-03-11

Havsmiljöinstitutet har på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten tagit fram en rapport som visar hur användningen av samhällsekonomisk analys kan utvecklas som ett led i genomförandet av en ekosystembaserad fiskförvaltning.

Ekosystembaserad förvaltning innebär att sambanden mellan ekosystemens funktioner och processer, och mänsklig användning och påverkan på dem, måste beaktas i förvaltningen. Ekosystembaserad förvaltning ställer därmed krav på breda analyser som kan informera beslut om utformning och implementering av styrmedel. Detta i sin tur främjar en långsiktigt hållbar utveckling, utan att undergräva ekosystemen, varken idag eller för framtida generationer.

Rapporten Samhällsekonomisk analys till stöd för en ekosystembaserad fiskförvaltning redogör för vanliga samhällsekonomiska metoder och sammanfattar genom en rad empiriska exempel från både yrkes- och fritidsfisket hur samhällsekonomisk analys används för att ta fram beslutsunderlag till förvaltningen idag. Rapporten avslutas med ett antal rekommendationer över hur användningen och utformningen av samhällsekonomiska analyser kan se ut.

AV: Lovisa Ganslandt

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?