Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havet 2012

Om miljötillståndet i våra svenska havsområden

HAVET 2012 samlar de senaste resultaten från den nationella marina miljöövervakningen i samtliga svenska havsområden: Bottniska viken, Egentliga Östersjön och Västerhavet. Dessutom presenteras resultat från regional miljöövervakning, forskning och undersökningar som kan öka kunskapen om miljötillståndet havet.

Rapporten beskriver miljötillståndet i de svenska havsområdena såväl som de mest angelägna miljöproblemen. I rapporten går det bland annat att läsa om svenskarnas syn på havets tillstånd och hur mycket vi är beredda att betala för en friskare Östersjö. Du får också reda på att miljögifter fortfarande är ett problem särskilt i Bottenhavet, att torsken vill hem och leka, vad gråsälen har för matvanor och mycket mer.

Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket finansierar huvuddelen av den nationella marina övervakningen. Även länsstyrelser och andra myndigheter med marin verksamhet bidrar med material till denna rapport.

Havsmiljöinstitutet, som ansvarar för sammanfattning och analys av havsmiljöns tillstånd, sammanställer och ger ut rapporten på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket.

Ladda ner som pdf

Hela rapporten: HAVET 2012 – hela rapportenPressmeddelande:Havet 2012 - pressmeddelande

Enskilda artiklar: Artiklarna kan laddas ner var för sig från listan nedan. För att läsa lite mer om varje artikel, välj aktuell artikel i vänstermenyn.

Extramaterial: Alla figurer som finns i HAVET 2012 finns för nedladdning i png-format (150ppi). Det är tillåtet att använda figurerna för enskilt bruk, till exempel i en presentation, under förutsättning att källan anges: Havet 2012. Figurerna får inte mångfaldigas utan tillstånd.

Innehåll Havet 2012

SÅ MÅR HAVET
Så mår havet 2012Havsmiljöns tillstånd ur miljömålsperspektiv

ATT FÖRVALTA HAVSMILJÖN
Svenskarnas bild av miljötillståndet i havetVärdet av en friskare ÖstersjöMiljöövervakningen - en viktig pusselbit i havsmiljöarbetetNya regler för havetMot bättre överblick och sammanvägda bedömningar

LIV OCH RÖRELSE I FRIA VATTNET
Meteorologi och hydrologiBelastning på havetOceanografiPlanktonMarina bakterieplankton berättar om havet

HAVETS DJUR OCH VÄXTER
Vegetationsklädda bottnarMakrofauna MjukbottenKustfisk beståndUtsjöfisk

MILJÖGIFTER OCH DERAS EFFEKTER
Miljögifter i biotaKustfisk - hälsaBiologiska effekter av organiska tennföreningarEmbryonalutvecklingen hos vitmärlaHavsörnSälpopulationer och sälhälsa

FAKTA OM NATIONELL MARIN MILJÖÖVERVAKNING
Fakta om nationell marin miljöövervakning

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://havsmiljoinstitutet.se/publikationer/havet/2012/
Utskriftsdatum: 2022-09-25