Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kustfisk bestånd

En preliminär statusbedömning för kustfisk baserad på karpfiskars och rovfiskars utveckling visar att miljöstatusen i flera av svenska
och finska provfiskeområden inte är god. För att klassas som god krävs det att någon av indikatorerna karpfiskar eller rovfiskar bedöms ha god miljöstatus. Arbetet med utvecklingen av verktygen för statusbedömning för kustfisk fortgår i forskningsprojekt och inom
Helcom.

Författare: Kersin Söderberg, SLU

 

Fördjupning:

Även kallvattenarterna behöver övervakas

Kustfiskövervakningen i Östersjön är nästan uteslutande inriktad mot att övervaka arter som gynnas av högre vattentemperaturer, som abborre och karpfiskar. Kustfisksamhällena består dock av många fler arter och inslaget av de som föredrar lägre vattentemperaturer är betydande, särskilt under höst, vinter och vår. Bättre övervakning av dessa skulle ge en bredare bild av miljötillståndet på kusten och även bidra till att beskriva kopplingar mellan Östersjöns kust och utsjö.

Författare: Jens Olsson & Jan Andersson, SLU

 

Artikeln ingår i rapporten: Havet 2012

Utgiven av: Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket

 

Ladda ned artikeln som pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?