Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Makrofauna Mjukbotten

För att bedöma miljötillståndet på marina sedimentbottnar används indexet BQI – Benthic Quality Index. Den grundläggande
idén för bedömningen är att en ostörd bottenmiljö förväntas ha en fauna med hög diversitet, medan en störd bottenmiljö förväntas ha en fauna med låg diversitet. Generellt sett är statusen för bottenfaunan god i de flesta havsområden.

Författare: Stefan Agrenius, Göteborgs universitet / Marina Magnusson & Jonatan Hammar, Marine Monitoring AB

 

Fördjupning:

Syretillgången avgörande för Bohusläns fjordar

Hela den svenska västkusten är starkt påverkad av vatten som rinner ut från Östersjön genom de danska sunden. Utflödet av utsötat och därmed lättare vatten går som en ytström, den så kallade Baltiska ytströmmen, längs kusten norröver och blandas succesivt med saltare havsvatten. Det innebär att Skagerraks kustområden präglas av skiktade vattenmassor med ett eller flera väl utvecklade språngskikt. Dynamiken hos dessa vattenmassor tillsammans med de enskilda fjordarnas topografi är avgörande för vattenutbytet och därmed syreförhållandena i Bohusläns fjordar. Följden blir att det i många fjordar uppträder kortare eller längre perioder av syrebrist, vilket i sin tur ofta innebär att faunan utarmas eller helt dör av.

Författare: Stefan Agrenius, Göteborgs universitet / Caroline Raymond, Ola Svensson & Jonas Gunnarsson, Stockholms universitet/ Jan Albertsson, Umeå universitet

Artikeln ingår i rapporten: Havet 2012

Utgiven av: Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket.

 

Ladda ned artikeln som pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2012-11-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?