Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Plankton

Tillståndsbeskrivningen är uppdelad på växtplankton, djurplankton och bakterieplankton. I avsnittets början finns en sammanfattande bedömning av planktonsituationen. 

Författare: Johan Wikner, Chatarina Karlsson, Agneta Andersson & Jan Albertsson, Umeå universitet / Susanna Hajdu, Helena Höglander, Lisa Mattsson & Elena Gorokhova, Stockholms universitet / Ann-Turi Skjevik & Marie Johansen, SMHI

 

Fördjupning:

Trofiska kaskader i planktonsamhället

Uppfattningen att utsläpp av näringsämnen har en avgörande betydelse för produktionen av växtplankton behöver revideras. Analyser av 27 års mätningar av primärproduktion visar att det inte bara är tillgången på näring som styr. Djurplanktons betning på växtplankton har också en stor inverkan.

Författare: Peter Tiselius, Göteborgs universitet

Artikeln ingår i rapporten: Havet 2012

Utgiven av: Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket.

 

Ladda ned artikeln som pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2012-11-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?