Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utsjöfisk

Tidningsrubrikerna ger ofta en väldigt svartvit bild av hur situationen för fisken i havet ser ut. Verkligheten ger sällan dessa entydiga svar. Allt beror på vilka områden och vilka arter man tittar på. Traditionellt viktiga arter av bottenlevande matfiskar i Västerhavet, som torsk, kolja, vitling, kummel och gråsej har dock fortsatt att minska i antal.

Författare: Bengt Sjöstrand och Malin Werner, SLU

 

Fördjupning:

Torsken vill hem och leka

En viktig frågeställning inom fiskforskningen är om fiskar hittar tillbaka till lekplatsen där de en gång blev till. För ål och laxfisk tyder allt på att så är fallet. Hos havsfiskar som sill och torsk går åsikterna isär. För dessa arter anser en del forskare att det är den passiva spridningen av ägg och larver med vattenströmmar som bestämmer vilket bestånd den enskilda fisken till slut kommer att ansluta sig till. Den motsatta åsikten är att fiskbestånd genom återvandring till föräldrafiskens lekplatser bildar en beteendemässig enhet. Vilken tolkning som är riktig har stor betydelse för hur man planerar en framgångsrik fiskeriförvaltning.

Författare: Bengt Sjöstrand, Henrik Svedäng & Malin Werner, SLU

 

Artikeln ingår i rapporten: Havet 2012

Utgiven av: Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket.

 

Ladda ned artikeln som pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2012-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?