Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utsjöfisk: Fiskare i forskningens tjänst

Den nya torskundersökningen i Kattegatt där yrkesfiskare deltar, täcker större områden än traditionella trålundersökningar. Detta innebär nya möjligheter att studera hur olika fiskpopulationer förändras, något som betyder mycket för uppföljning och utvärdering av områdesbaserade förvaltningsmetoder. Det ger även bättre förutsättningar för kommunikation mellan forskare och fiskare och en gemensam förståelse av beståndets utveckling.

Av de fiskar och skaldjur som fångas i utsjön i Kattegatt och Skagerrak är 17 arter föremål för fångstregleringar i form av maximerat årligt uttag. För 12 av arterna görs årligen arbetsintensiva och kostsamma undersökningar i syfte att kvantifiera deras förekomst i havet. Undersökningsresultaten ligger till grund för den rådgivning som beslutsfattarna har att ta ställning till när de bestämmer de tillåtna fångstmängderna.

Författare: Johan Lövgren, Mattias Sköld, Katja Ringdahl, Joakim Hjelm, Marie Storr-Paulsen, Bengt Sjöstrand, Malin Werner

Artikeln ingår i rapporten: Havet 2011

Utgiven av: Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket

Ladda ned artikeln som pdf: Havet_2011_utsjofisk.pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2011-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?