Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Känslig fortplantning varslar om miljögifter

Miljögifter som släpps ut i havet hamnar framförallt i sedimenten och kan påverka bottenlevande djur under lång tid. Därför är det viktigt att mäta biologiska effekter som snabbt svarar på försämringar i miljön. Att undersöka en känslig process som fortplantning hos kräftdjur och snäckor ger värdefull information om den sammanlagda giftverkan av miljögifter i sediment. Mätning av fler variabler ger bättre förståelse för orsak och verkan hos olika gifter.

Missbildade embryon hos vitmärla används som indikator för miljögifter i sedimentet och ger även information om miljögifternas kombinerade giftverkan och tillgänglighet. Ett förslag till bedömningsgrunder för missbildade embryon hos kräftdjuret vitmärla har nyligen tagits fram. Enligt det råder god ekologisk status i undersäkta områden i Bottenhavet och Egentliga Östersjön.

Författare: Marina Magnusson, Åke Granmo, Anders Borgegren, Sandra Andersson, Marie Löf, Martin Reutgard, Ann-Kristin Eriksson Wiklund, Brita Sundelin, Ingemar Cato

Artikeln ingår i rapporten: Havet 2011

Utgiven av: Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket

Ladda ned artikeln som pdf: Havet_2011_effekter.pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2011-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?