Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klimatförändringar - så påverkas våra sälar

Ett varmare klimat kommer att påverka de tre svenska sälarterna på olika sätt. Vikaresälen och gråsälen är helt respektive delvis beroende av is för sin fortplantning. De kommer att få svårare att klara sig då istäcket spås minska. Knubbsälen å andra sidan är begränsad i sin utbredning av svåra isvintrar och kommer sannolikt att gynnas av ett varmare klimat.

Inventeringar av gråsäl, knubbsäl och vikare har i Sverige gjorts sedan mitten av 1970- talet. Sedan slutet av 1980-talet ingår inventeringarna i den marina miljöövervakningen. Under 1970-talet var sälarna akut hotade beroende på en kraftigt nedsatt reproduction orsakad av miljögifter. Sedan dess har sälarnas situation förbättrats avsevärt och de är nu en allt vanligare syn i svenska vatten. Men populationstillväxten verkar ha avstannat något under de senaste åren.

Författare: Tero Härkönen, Olle Karlsson, Britt-Marie Bäcklin

Artikeln ingår i rapporten: Havet 2011

Utgiven av: Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket

Ladda ned artikeln som pdf: Havet_2011_sal.pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2011-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?