Inom samarbetet Havsmiljöinstitutet sker kommunikationssamverkan mellan Stockholms, Göteborgs och Umeå universitet samt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Tillsammans producerar och sprider universiteten de populärvetenskapliga produkterna Havsutsikt, Havet.nu och Livet i havet. Produkterna, som består av en tryckt och digital tidskrift, en webbplats och digital fälthandbok med tillhörande app, sprider kunskap om havsmiljön och dess tillstånd, fördjupar sig i vitt skilda marina forskningsresultat samt informerar om vad som sker i marina frågor hos myndigheter. Tjänsterna är viktiga verktyg för forskningskommunikation och bidrar till samverkan mellan forskning, miljöförvaltning och intresserad allmänhet. Kommunikationssamarbetet bidrar i förlängningen till att öka den allmänna kunskapen och engagemanget för havsmiljöfrågor och stärker samtidigt relationen till havsforskare vid Sveriges alla lärosäten.
I över tio år har havet.nu presenterat nyheter, forskning och fakta om havsmiljön. På webbplatsen samlas information om havsfrågor från en mängd olika källor och är därmed en naturlig startpunkt för alla som vill veta något om havet.
Kontaktperson: Annika Tidlund, annika.tidlund@su.se
Tidskriften Havsutsikt kommer ut två gånger per år och består av en blandning av artiklar från en mängd olika ämnesområde, alla med havet som en röd tråd och skriven av forskarna själva. Vissa nummer är temanummer, med en djupdykning inom ett specifikt område. Havsutsikt riktar sig till en bred allmänhet och ger också forskare en möjlighet att uppdatera sig om kollegors marina forskning. Varje artikel innehåller kontaktuppgifter till författaren, ifall du vill få kontakt med forskaren som skrivit artikeln och ställa frågor om innehållet.
Kontaktperson: Kristina Viklund, kristina.viklund@umu.se
Livet i havet är en digital fälthandbok som visar de vanligaste arterna i svenska havsområden. Här presenteras över 400 arter, från Bottniska viken i norr, ner till södra Östersjön, och upp längs västkusten till norska gränsen. Livet i havet är till för alla som vistas vid, på och i havet och är intresserade av livet under ytan. Mobilanpassningen gör att informationen kan följa med på utflykten till strandkanten. Dessutom finns den som en app som även fungerar offline vilket gör att den exempelvis kan användas på sjön där uppkoppling ofta saknas.
Kontaktperson: Ulrika Brenner, ulrika.brenner@su.se
Läs havet.nu - nyheter, forskning och fakta om havet.
Tidskriften Havsutsikt ger inblick i aktuella frågor i havsforskningsvärlden.
Sajten Livet i havet - nu med arter både från Västerhavet och Östersjön!