Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Uppföljning av bottenvegetation i grunda Östersjövikar

– varians- och precisionsanalyser av data insamlade med visuella metoder genom snorkling.

Havsmiljöinstitutets rapport nr 2016:2

I studien har variation i bottenvegetation i tid och rum analyserats och även precisionen i insamlandet av data för att ge rekommendationer för uppföljning av grunda vikar i Östersjön. Analysen utfördes på data som samlats in i grunda vikar i lite mer än ett decennium (2001–2014), med hjälp av stickprovsmetoder med visuell observation. Responsvariabler som studerades var: antal arter, antal typiska arter, täckningsgrad, två index baserade på indikatorarter, samt andelen långskottsvegetation.

Variationen i de undersökta variablerna var störst inom vikar och mellan vikar, medan den var liten mellan län och havsområden. Det var även en viss variation mellan år, men den var inte samstämmig mellan vikar de olika åren. Vegetationens täckningsgrad varierade mest medan antalet arter och indexet beräknat på antalet indikatorarter varierade minst.

Resultaten som redovisas i den här studien kompletterar de undersökningar som gjorts av variation i fiskyngelförekomst i samma typ av Östersjövikar och tillsammans kan studierna utgöra en grund för att utforma uppföljningsprogram av grunda vikar i Östersjön.

Titel: Uppföljning av bottenvegetation i grunda Östersjövikar – varians- och precisionsanalyser av data insamlade med visuella metoder genom snorkling

Havsmiljöinstitutets rapport nr 2016:2

Författare: Joakim Hansen, Havsmiljöinstitutet/Stockholms universitet

Antal sidor: 56 sidor

Publicerad: 2016-02-12

Ladda ner rapporten som pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2017-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?