Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Drivkrafter i samhället bakom belastningar på havsmiljön

Det är många aktörer i samhället som påverkar havet och belastningen på havsmiljön. Denna rapport handlar om hur drivkrafter och olika hinder kan påverka aktörers beteenden, samt hur dessa kan analyseras metodiskt. Rapporten är framtagen för att stödja havsmiljöförvaltningen i arbetet med att utforma åtgärder för en bättre havsmiljö. Den ger också en överblick över hur begreppet drivkraft hittills använts inom havsmiljörelaterad forskning och förvaltning och hur aktörers handlingar har kopplats till drivkrafter.

Såväl aktörers beteenden och storskaliga händelser kan utgöra drivkrafter som påverkar havsmiljön på global, regional, nationell, eller annan större skala. Rapporten belyser kopplingen mellan dessa två typer av drivkrafter och vad de kan innebära för havsmiljöförvaltning såväl som för arbetet för att genomföra EU:s havsmiljödirektiv i Sverige.

I jämförelse med begreppet verksamhet, som används vid genomförandet av havsmiljödirektivet, är begreppet aktör mera specifikt i den bemärkelsen att en enskild verksamhet kan kopplas till många olika aktörer. Aktörsanalyser kan även synliggöra ytterligare individer och organisationer som i flera led påverkar belastningen på havet. Därmed kan sådana analyser stärka arbetet med att uppfylla direktivets krav på utveckling av åtgärder för att hantera betydande belastningar. Rapporten visar att fler aktörer än de som normalt uppmärksammas i åtgärdsarbetet påverkar belastningen på havsmiljön.

I rapporten presenteras exempel som är relevanta för svenska förhållanden och relaterade till svenska havsområden. Rapporten pekar på att underlaget för att utforma åtgärder på nationell och regional nivå behöver vidgas och preciseras, så att det synliggör aktörer och deras drivkrafter och beteenden på flera olika nivåer i samhället. Mer ingående studier av aktörers beteende, drivkrafter och hinder skulle kunna bidra till ett bättre stöd för havsmiljöförvaltningen i att identifiera och utforma effektivare åtgärder. Rekommendationen är att ett antal analyser genomförs som stöd för att utforma åtgärder för en bättre havsmiljö.

Rapporten har tagits fram på uppdrag av och med finansiering från Havs- och vattenmyndigheten.

Titel: Drivkrafter i samhället bakom belastningar på havsmiljön

Författare: Eva-Lotta Sundblad, Anders Grimvall och Ulla Li Zweifel, Havsmiljöinstitutet.

Publicerad: 2020-11-25

Antal sidor: 52 sidor

Ladda ner som pdf:

2020:8 Drivkrafter i samhället bakom belastningar på havsmiljön (1,5MB)

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?