Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Long-term impact of different fishing methods on the ecosystem in the Kattegatt and Öresund

Trålförbud skyddar torsken i Öresund

I Öresund är det sedan lång tid tillbaka förbjudet att tråla efter fisk och endast nätfiske tillåts. I Kattegatt har trålfiske däremot varit tillåtet sedan tidigt 1900-tal. För att ta reda på hur olika fiskemetoder påverkar ett områdes produktivitet, gjorde forskaren Henrik Svedäng vid Havsmiljöinstitutet på uppdrag av EU-parlamentets fiskeutskott, en jämförande studie av olika fiskbestånd i de två områdena.

Resultaten visar att trålförbudet i Öresund har inneburit ett skydd för fisken som resulterat i en högre produktion. Enligt rapporten produceras det cirka 100 gånger mer fisk i Öresund räknat i ton per areal, jämfört med vad som produceras i Kattegatt. Det betyder att samma mängd fisk som kan fångas på en timme i Öresund kräver 100 timmars arbete för att få ihop i Kattegatt.

Men det är mer än produktiviteten som skiljer sig mellan de två områdena. Även storleks- och åldersfördelningen i fiskbestånden ser annorlunda ut. I Öresund råder en naturlig fördelning i olika åldersklasser och det finns både större och äldre fiskar i bestånden. I Kattegatt är torskar äldre än 3 år sällsynta. Eftersom fiskar blir mer produktiva ju äldre de blir påverkar också åldersfördelningen ett områdes produktivitet.

I Kattegatt är torsken idag starkt hotad. Under 1970-talet landades 15 000 till 20 000 ton torsk i Kattegatt, 2009 var motsvarande siffra 197 ton. Av flera andra fiskarter, som kolja, bleka och vitling, är fångsterna så små att de numera anses kommersiellt ointressanta att fånga i Kattegatt.

Ladda ner rapporten som pdf

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2014-04-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?