Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

BALTEX - an interdisciplinary research network for the Baltic Sea region

BALTEX är ett miljövetenskapligt forskningsnätverk med fokus på Östersjöns avrinningsområde. Viktiga forskningsfält innefattar vatten- och energicykeln, klimatvariationer och -förändringar och vattenförvaltning vid extremsituationer.

BALTEX grundades 1993 och är för närvarande inne på sin andra 10-årsperiod. Fas 1 (1993–2002) fokuserade på hydrologiska, meterologiska och oceanografiska processer i Östersjöns avrinningsområden, alltså mestadels fysiska apekter av systemet.

Under fas 2 (2003-2012) har den regionala klimatforskningen stärkts. Vattenförvaltningsfrågor och dialog med intressenter och beslutsfattare, såväl som forskningskommunikation och utbildning, har legat högt på agendan.

Denna artikel ger en överblick över BALTEX-programmets verksamhet, med fokus på fas 2, med några exempel från BALTEX-relaterad forskning. Artikeln publicerades i tidskriften Environmental Research Letters Volume 6, issue 4 (October-December 2011).

En av artikelns författare är Anders Omstedt, medarbetare vid Havsmiljöinstitutet och professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

Ladda ner artikeln här

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2011-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?