Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The beauty of simplicity in science: Baltic cod stock improves rapidly in a "cod hostile" ecosystem state

Östersjöns ekosystem har genomgått ett regimskifte under senaste 30 åren, som ändrat dess funktionalitet och kompositionen av zooplankton och fisksamhällen.

Det nya balanserade tillståndet har ansetts som "torskfientligt", eftersom romproduktionen hos torsken avtagit, samtidigt som predationen på torsklarver ökat, i takt med minskad födotillgång hos larverna.

Ändå har Östersjötorsken nyligen kunnat återhämta sig efter mer än två decennier av låg produktivitet och låg biomassa. Återväxten har möjliggjorts genom en plötslig minskning av fiskmortalitet, och uppstod i frånvaron av några särskilt stora årsklasser. Denna återväxt av torskbestånden under en "torskfientlig" ekologisk regim pekar på att fisket är den huvudsakliga regleringsfaktorn för torskpopulationen i Östersjön.

Artikeln publicerades i tidskriften Marine Ecology Progress Series, volume 425.

En av artikelns författare är Henrik Svedäng, medarbetare vid Havsmiljöinstitutet och docent i marin ekologi vid Göteborgs universitet.

Ladda ner artikeln här

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2011-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?