Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Will regionalisation improve fisheries management in the EU? An analysis of the Swedish eel management plan reflects difficulties

Som svar på tillkortakommandena hos EU:s allmänna fiskepolitik, så har Europeiska kommissionen föreslagit regional fiskeförvaltning. Det existerar redan exempel på mer decentrentraliserad förvaltning av visst fiske. Sedan 2007 har kommissionen efterfrågat nationella ålförvaltningsplaner från alla EU:s ålfiskande nationer, som givit nationella myndigheter relativt stor frihet att utveckla sina egna ålförvaltningsplaner.

För att undersöka förutsättningarna för decentralisering, så valdes den svenska ålförvaltningsplanen som undersökningsobjekt. Den europeiska ålen är starkt hotad på grund av överfiske och miljöförstöring. En analys av den svenska ålförvaltningsplanen visar på flera allvarliga brister: konflikten mellan bevarandet av ålen som art och bevarandet av ålfisket som näring har inte blivit utredd, än mindre finns några beslut om vad som prioriteras högst. 

Denna studie understryker vikten av juridisk, samhällsvetenskaplig såväl som naturvetenskaplig forskning för att kunna utvärdera effektivitet och implementering av fiskeförvaltningen.

Artikelns författare är Lena Gipperth, doktor i miljörätt vid Göteborgs universitet och Henrik Svedäng, docent i marin ekologi vid Göteborgs universitet. Båda är medarbetare vid Havsmiljöinstitutet.

Ladda ner artikeln här.

 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2011-12-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?