Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Structuring social data for the Marine Strategy Framework Directive

Havsmiljöinstitutet har under en längre tid arbetat med att uppmärksamma hur olika aktörers aktiviteter i samhället påverkar havsmiljön. Institutet föreslår en ny modell som kan synliggöra vilka direkta och indirekta aktörer som är inblandade i olika miljöproblem i havet.

Miljöproblemen i havet beror ofta på flera olika saker, som dessutom hänger ihop med varandra. För att kunna fatta välgrundade beslut om vilka åtgärder som gör störst nytta behöver förvaltningen kunskap om kopplingarna mellan olika aktiviteter i samhället.

Man behöver också veta vilka aktörerna är och hur de beter sig, något som det hittills har varit ganska svårt att få kunskap om eftersom det inte funnits någon etablerad metod för att ta reda på det.

I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Marine Policy lanserar Havsmiljöinstitutet nu ramverket BPSIR, vilket står för de engelska orden för beteende, belastning, tillstånd, påverkan och åtgärder (Behavior, Pressure, State, Impact, Response). BPSIR bygger på det etablerade ramverket DPSIR - där D står för Driving forces eller drivkrafter - som bland annat används inom EU-administrationen för att klassa indikatorer.

DPSIR har dock en del brister och enligt artikeln erbjuder BPSIR ett förbättrat ramverk för att kategorisera olika indikatorer. Det gör det lättare att följa hur olika aktiviteter eller aktörers beteende och förhållningssätt påverkar belastningen på havet, och därmed även havets tillstånd.

Som exempel tar BPSIR hänsyn till både hur fiskaren som tar upp fisken, fiskhandlaren som säljer den och konsumenten som äter upp den påverkar havsmiljön direkt eller indirekt.

Till artikeln i Marine Policy: Structuring social data for the Marine Strategy Framework Directive

Författare: Eva-Lotta Sundblad, Anders Grimvall, Lena Gipperth och Andrea Morf, Havsmiljöinstitutet

Kontakt: Eva-Lotta Sundblad, eva-lotta.sundblad@havsmiljoinstitutet.se, 031-786 65 62

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2014-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/publikationer/vetenskaplig-artiklar/artiklar-publicerade-2013/bpsir/
Utskriftsdatum: 2020-02-22