Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Functional Tradeoffs Underpin Salinity-Driven Divergence in Microbial Community Composition

Genom en 180 mil lång resa längs Sveriges kust togs 2010 prover för att analysera mikroorganismernas DNA i relation till de varierande miljöförhållanden som råder från Lysekil till Haparanda.

Den amerikanske pionjären inom DNA-sekvensering Greg Venter stod genom sitt institut bakom projektet, men ett stort antal personer har arbetat med resan och utvärderingen av resultaten. Från Havsmiljöinstitutet kunde vi bidra med hjälp i planeringsskedet genom att peka ut mätstationer där kompletterande data fanns att tillgå.

De erhållna resultaten som presenteras i denna artikel ger en första utförlig beskrivning av sammansättningen av mikroorganismer i havsområdena längs Sveriges kust. Det ger också insikter i mikroorganismernas metabola särdrag.

Resultatet kommer direkt att kunna utnyttjas i av BONUS-finansierat forskningsprogram BLUEPRINT där Havsmiljöinstitutet är med. Målet med forskningsprogrammet BLUEPRINT är att ta fram en indikator på "god status" i havsmiljön genom att beskriva balansen mellan olika metabola vägar i ett så kallat metagenom, det vill säga summan av alla gener i ett vattenprov.

Till artikeln i open access-tidskriften PLOS ONE: Functional Tradeoffs Underpin Salinity-Driven Divergence in Microbial Community Composition

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2014-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?