Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marine Natura 2000 and Fishery - The Case of Sweden

Christiernsson, A. et al. (2015). “Marine Natura 2000 and Fishery - The Case of Sweden.” Journal for European Environmental and Planning Law. Volume 12. Issue 1, p. 22-49. Länk till artikeln på tidskriftens sida

Fiske som på ett betydande sätt kan påverka ett Natura 2000-område ska tillståndsprövas enligt artikel 6.3 i Art- och habitatdirektivet och 7 kap. 28 a § miljöbalken. Redan en liten sannolikhet för sådan påverkan är tillräcklig enligt EU-domstolen. Även indirekta och kumulativa effekter ska beaktas. Det saknar betydelse om fisket sker inom Natura 2000-området eller inte. Det är effekten på området som är relevant. Analysen visar att även pågående fisken kan omfattas av tillståndsplikten. Även artikel 6.2 i Art- och habitatdirektivet gäller. I och med antagandet av den nya grundförordningen för fiske inom EU har tydliggjorts att medlemsstater kan fullgöra sina skyldigheter enligt artikel 6 i Art- och habitatdirektivet när det gäller fiske i hela den ekonomiska zonen. Detta gäller både egna och andra staters fiskefartyg. Inom 12-milsgränsen är utrymmet större. I båda fallen måste emellertid särskilda förfaranden tillämpas och särskilda kriterier vara uppfyllda. Analysen visar även att en medlemsstat inte är förhindrad att införa föreskrifter som säkerställer att en betydande påverkan på områdena inte sker och därmed undgå kraven på tillståndsprövning. Analysen visar dock att det i praktiken kan vara svårt att uppnå de höga krav som har ställts av EU-domstolen.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2015-08-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?