Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

God miljöstatus och fiske - Hur effektiva är miljökvalitetsnormer?

Christiernsson, A. (2015). ”God miljöstatus och fiske – Hur effektiva är miljökvalitetsnormer?” Nordisk Miljörättslig Tidskrift, 2015:2. Länk till pdf

För att uppnå det övergripande målet om en god miljöstatus ska medlemsstater enligt Havsmiljödirektivet förvalta haven med en ekosystembaserad och adaptiv förvaltningsmetod. I detta ingår bland annat att fastställa miljökvalitetsnormer och åtgärder. Sådana miljökvalitetsnormer och åtgärder ska också fastställas och genomföras mot fiske.

I denna artikel diskuteras möjligheter och hinder att genomföra miljökvalitetsnormer och åtgärder mot fiske för att uppnå eller upprätthålla en god miljöstatus givet parallella regelverk samt EU:s exklusiva kompetens inom den gemensamma fiskeripolitiken.

Analysen visar att miljökvalitetsnormer med bindande rättsverkan, också mot fiske, kan föreskrivas och att detta till och med kan vara ett krav enligt EU-rätten, om bindande rättsverkan krävs för att direktivets mål ska nås. Analysen visar också att det under vissa förutsättningar finns ett utrymme att genomföra skydds- och bevarandeåtgärder för marina skyddsområden inom hela den ekonomiska zonen enligt den gemensamma fiskeripolitiken för uppnå eller upprätthålla en god miljöstatus, också mot andra staters fiskefartyg.

Analysen visar dock att det finns ett antal brister i den svenska regleringen som kan motverka att miljökvalitetsnormerna nås. Ett problem är att fiske normalt inte prövas enligt miljöbalken. Ett annat problem är att det operationella tillsynsansvaret för miljöbalkens efterlevnad vid fiske inte är tydligt reglerat. Vidare säkerställer inte lagstiftningen att beslut enligt fiskelagstiftningen är förenliga med miljöbalkens allmänna hänsynsregler och miljökvalitetsnormer eller att tillräckligt långtgående hänsynskrav kan ställas på enskilda för att uppnå normer för en god miljöstatus.

 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2016-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?