Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka i Almedalen

Havsmiljöinstitutet är åter på plats under Almedalsveckan, 3–7 juli, för att rikta fokuset på aktuella havsfrågor. Tillsammans med våra samarbetspartners arrangerar Havsmiljöinstitutet två seminarier. Ett om det kritiska läget för Östersjöns sill/strömmingsbestånd, där både de ekologiska och juridiska aspekterna av sillfisket diskuteras tillsammans med dess betydelse för livsmedelssäkerheten. Seminariet avslutas med en paneldiskussion med representanter för politiska partier och förvaltning.

I ett annat seminarium diskuteras rengöring av fartygstankar ur ett havsmiljöperspektiv. Transporter av flytande kemikalier, såsom biobränslen, ökar. Reglerna för utsläpp av sådana flytande lastrester är mindre strikta än de är för fossila bränslen, som varit i fokus tidigare.
Utsläppen ökar i Östersjön och marint skyddade områden saknar helt skydd. Det befintliga regelverket är svårbegripligt, svårkontrollerat och innehåller undantag. Vilka regeländringar behövs?

Utöver detta medverkar Havsmiljöinstitutet bland annat i seminarier om det akuta läget för ålen och om hållbart nyttjande av havets resurser. Vi är även på plats för att informera om vårt arbete med det Marina nätverket för vattenpedagogik och sajten Sveriges vattenmiljö.

Nedan kan du läsa mer om de seminarier som Havsmiljöinstitutet arrangerar och medverkar i under Almedalsveckan 2022. Du kan också se inspelade seminarier i efterhand via >> Almedalen Play

Sök på våra seminarier i Almedalsprogrammet för mer information

Måndag 4 juli: Hur ska vi tillsammans få stopp på fartygs utsläpp av kemikalielastrester i havet?

Fartyg som transporterar flytande ämnen måste rengöra tankarna innan en ny produkt lastas. Det sker både i hamn och till havs. Reglerna för fossila oljor är betydligt strängare än för vegetabiliska oljor och andra kemikalier, fast skadan kan vara lika stor. Behöver reglerna för tankrengöring ändras?

Tid: Måndag 4 jul, kl. 08:15 - 09:00
Plats: Kustbevakningens fartyg, kajplats 1, inre hamnen.
Arrangörer: Kustbevakningen, Havs- och vattenmyndigheten, Transportstyrelsen och Havsmiljöinstitutet.

Måndag 4 juli: Hållbart nyttjande av havets resurser – sillfisket i Östersjön

Vi nyttjar havet för olika syften: rekreation, sjötransporter, energi, fiske med mera. Hur dessa intressen ska samsas planeras för i havsplaneringen, men hur gör vi med fisket?

Tid: Måndag 4 juli, kl. 11:00 - 11:45
Plats: Korsgatan 4, Länsstyrelsens trädgård
Arrangör: Havs- och vattenmyndigheten

Tisdag 5 juli: Det akuta läget för ålen - därför måste allt fiske upphöra

Den europeiska ålen (Anguilla anguilla) är rödlistad som akut hotad. Internationella havsforskningsrådet, ICES, bedömer att ålbeståndet i dag är så svagt att allt fiske efter ål bör upphöra. Ändå fiskas ål i många länder, däribland Sverige. Hur kommer det sig att fiske är tillåtet på en utrotningshotad art, vilken roll spelar vattenkraften och vilka möjligheter finns att rädda den hotade ålen?
Tid: tisdag 5 juli, kl. 09:45 - 10:45
Plats: Fartyget Briggen Tre Kronor
Arrangörer: Stockholms universitets Östersjöcentrum

Onsdag 6 juli: Sillens och sillfiskets framtid i Östersjön

Nedgången för Östersjöns sillbestånd utgör inte längre en risk, utan ett nödläge. Vilken är artens roll i ekosystemet? Vilken betydelse har fisket för livsmedelssäkerheten? Finns det juridiska hinder för att flytta ut trålgränsen och hur vill de politiska partierna hantera situationen?

Tid: Onsdag 6 juli, kl. 10:00 - 10:45
Plats: Cramérgatan 5, Almedalsbiblioteket.
Arrangörer: Östersjödagarna, Stockholms universitets Östersjöcentrum, Havsmiljöinstitutet och Uppsala universitet.

 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2022-08-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?