Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den internationella sjöfarten belastar vår havsmiljö. Hur kan det bli bättre?

Tid: 3 juli 2014, kl 15.00-16.15
Plats: Maritim mötesplats, Hamngatan 1, trädgården

Arrangörer: Havsmiljöinstitutet och Havs- och vattenmyndigheten

Havsmiljön i Östersjön och Västerhavet påverkas av sjöfart från stora delar av världen. All sjöfart är inte lika ren. Hur får man bort den dåliga? En panel med representanter från sjöfartsnäringen och myndigheter diskuterar hur sjöfartens belastning på vår närliggande havsmiljö kan minska.

Miljötillståndet i Östersjön och Västerhavet är inte bra och åtgärder behövs för att komma till rätta med detta. Det är i samhället som förändringarna måste ske för att komma åt orsakerna bakom miljöproblemen. Sjöfarten är en av sektorerna som är delaktig i miljöpåverkan bl.a. genom utsläpp av kväve- och svaveloxider, olja, giftiga substanser och främmande arter som påverkar havsmiljön. Ett stort antal länder trafikerar Östersjön och Västerhavet, vilket gör att lösningen kräver samarbete över nationsgränser.

Utifrån ett havsmiljöperspektiv presenteras sjöfarten i Östersjön och Västerhavet och hur den påverkar dessa havsområden. En panel, med representanter från redare, förvaltning, hamnar och lastägare diskuterar sjöfartens förutsättningar att bidra till en bättre havmiljö. Hur kan operativa, kommersiella och reglerande aktörer agera så att havsmiljön förbättras? Vilka möjligheter finns och hur kan man snabba på processen?

I panelen ingår:
Karin Andersson, Chalmers tekniska högskola
Pia Berglund, Sveriges redareförening
Katarina Händel, Sjöfartsverket
Kjell Larsson, Sjöfartshögskolan Linnéuniversitetet
Agneta Nilsson, Trelleborgs hamn
Jessica Hjerpe Olausson, Havs- och vattenmyndigheten
Anders Olsson, DHL
Jessica Rosencrantz, Moderaterna

Moderator: Eva-Lotta Sundblad, Havsmiljöinstitutet

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?