Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur mår havet? En enkel fråga med komplexa svar.

Tid: 4 juli 2014, kl 10:00-11:00

Plats: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, Hörsal E22

Hur mår havet egentligen? För att svara på den frågan har många olika metoder för att bedöma havets miljötillstånd utvecklats. Dessa vill ge ett så enkelt svar som möjligt om havsmiljöns tillstånd. Men går det egentligen att ge enkla svar? Övervakar vi rätt saker? Och vem betalar när kraven ökar?

Myndigheter och politiker behöver veta hur havet mår för att ta beslut om vad man skall göra för att få en bättre havsmiljö. För att bedöma havets tillstånd behövs information som den marina miljöövervakningen ger. Nya EU-direktiv kräver dessutom att vi mäter fler parametrar i havet. Men hur vet vi att rätt saker övervakas? Ska marin miljöövervakning få kosta, och vem betalar i så fall? Vilken roll har forskare, myndigheter och politiker, och hur ska de förhålla sig till varandra? Idag finns det flera metoder för att bedöma havets tillstånd. De är utformade på olika sätt och kan därför komma fram till skilda slutsatser. Hur ska man som forskare, myndighet eller politiker hantera det? Finns det någon metod som är mer rätt än en annan och vem kan i så fall värdera det? Dessa frågeställningar kommer en panel av forskare, myndighetspersoner och politiker diskutera.

I panelen ingår:
Lennart Gladh, WWF
Helena Leander, Miljöpartiet
Mats Lindegarth, Havsmiljöinstitutet
Irene Oskarsson, Kristdemokraterna
Mats Svensson, Havs- och vattenmyndigheten

Moderator: Per Moksnes, Havsmiljöinstitutet

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?