Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Plast har ingen plats i vårt hav - problem, lösningar och ansvar

Tid: 30 juni 2014, kl 15:00-16:00
Plats: Campus Gotland, Cramérgatan 3, sal E35

Plast i havet är fult och dödligt farligt! Nedskräpningen av plast i miljön hamnar förr eller senare i havet där de hotar de marina ekosystemen och havsmaten. Vem är ansvarig? Plastindustrin? Konsumenterna? Kommunerna eller staten? Vad kan göras åt problemet?

Plastskräpet i havet ökar i alla dess former från matförpackningar, plastpåsar och fiskeredskap, till fimpar och de minsta små fragmenten, så kallad mikroplast. Den stora plasten orsakar lidande och död för marina däggdjur och fågel, och mikroplasten kan ta sig in i den marina näringsväven från plankton och småfisk och uppåt, där de kan avge inbundna miljögifter. Plasten i havet riskerar därför både ekosystemtjänster i havet och våra livsmedel. Dessutom är plast fult och inverkar negativt på den maritima turismnäringen.

Vid seminariet kommer nedskräpningsfenomenet och det marina plastproblemet att belysas samt det faktum att människor och djur exponeras för en rad giftiga och hormonstörande ämnen som läcker från plasten. Vad vet industrin, och vilket ansvar borde utkrävas av dem? Borde man reglera vilka produkter som får tillverkas av plast? Vem tar ansvaret för att begränsa utsläpp från samhället, och vem ska betala uppstädningen på stränderna?

Vid seminariet medverkar:
Pontus Alm, IKEM
Kia Andreasson, KIMO Sverige
Bethanie Carney Almroth, Göteborgs universitet
Lena Ek, Centerpartiet
Johanna Eriksson, Havs- och vattenmyndigheten
Ethel Forsberg, Region Gotland
Martin Hassellöv, Göteborgs universitet
Isabella Lövin, EU, Miljöpartiet
Jessica Ångström, Håll Sverige Rent

Moderator: Lena Gipperth, Havsmiljöinstitutet

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?