Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ett hav av kunskap: Hur nyttiggörs forskningen?

När: 4 juli 2014, kl 0830-1000

Plats: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, Hörsal E22

Beslut om havet bör grunda sig på den bästa tillgängliga kunskapen om havets miljötillstånd. Vanligen är det forskarna som tar fram och innehar denna kunskap som förvaltningen behöver för sina beslut. Men hur ser kommunikationen ut mellan forskarna och förvaltarna och hur kan den bli ännu bättre?

Östersjön är ett av världens mest undersökta havsområden. Detta har genererat en stor mängd kunskap om hur havet mår. Denna kunskap behövs inom förvaltning och vid politiska beslut för att förbättra miljön i havet. Men kommer den till nytta på bästa sätt?

Förvaltande myndigheter uttrycker ofta en önskan att få ta större del av forskningen, framförallt när de ska ta beslut om vilka åtgärder som behövs. Men forskarnas uppdrag och förvaltningens förväntningar möts inte alltid. När går de isär och vad vill förvaltningen ha som forskarna inte kan ge? Behövs det en mellanhand som samlar in, processar och levererar kunskap till förvaltningen för att den ska komma till nytta på bästa sätt? Eller är det en fråga om mer och bättre kommunikation?

Seminariet inleds med en frukost kl 0830.

Vid seminariet medverkar:
Tina Elfwing, Havsmiljöinstituet, Stockholms universitet
Sif Johansson, Mistra EviEM
Lena Sommestad, Hallands län
Mats Svensson, Havs- och vattenmyndigheten
Kajsa Tönnesson, Havsmiljöinstitutet

Moderator: Ingrid Pettersson, Formas

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?