Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vem sätter agendan i havsmiljödebatten?

Tid: 4 juli 2014, kl 11:00-12:00

Plats: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, Hörsal E22

Vissa havsmiljöfrågor tar sig ända fram till riksdagens talarstol och väljarnas middagsbord medan andra knappt blir uppmärksammade alls. En panel diskuterar vad och vem som styr vilka frågor som kommer upp på agendan och vilken roll forskning och vetenskap ska ha i debatten.

SOM-institutets stora undersökning som presenterades i april visade att det som oroar svenska folket mest är miljöförstöring, försämrad havsmiljö och förändringar av jordens klimat. Trots det rankar svenska folket inte miljöfrågorna särskilt högt i den politiska debatten. Varför är det så? Varför blir det folkstorm när fredagsräkorna ifrågasätts men inte när olika miljörapporter visar hur tillståndet i havet försämras? Varför blir inte miljödebatten mer lösnings- och åtgärdsinriktad? Och vilken roll ska forskare ha i debatten?

Utifrån aktuella havsmiljöfrågor diskuterar en panel, med representanter från forskning, miljöorganisationer, media, politik och näringsliv, vilka aktörer som har inflytande över agendan och hur debatten förs.

Vid seminariet medverkar:
Anita Brodén, Folkpartiet
Mattias Goldman, Fores
Lovisa Hagberg, WWF
Jonas Nilsson, Havsmiljöinstitutet
Mikael Salo, Miljöaktuellt

Moderator: Helena Markstedt, Stockholms universitet Östersjöcentrum

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?