Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Havsmiljöinstitutet i Almedalen 2015

Havsmiljöinstitutet arrangerade 2015 seminarier i Almedalen som handlade om hur sjöfart och en ökande kryssningsturism påverkar Östersjön och andra känsliga havsområden. Dessutom diskuterades hållbar blå tillväxt och miljötillståndet i havet, idag såväl som för hundra år sen.

Nedan följer kortare beskrivningar av de seminarier som Havsmiljöinstitutet arrangerade eller medverkar i 2015. Mer detaljerad information finns i menyn till vänster.

Östersjön - en blå tillväxtmarknad?

Östersjöveckan 2015 inleds med ett seminarium om vad som menas med hållbar blå ekonomi och blå tillväxt. Havsmiljöinstitutets Mats Lindegarth, en av de medverkande forskarna, ger ett historiskt perspektiv till dagens miljötillstånd. Forskning om havet både då och nu ger värdefull kunskap som behövs för att klokt förvalta vår gemensamma resurs i framtiden.

Läs mer om seminariet

Så påverkar sjöfarten vår havsmiljö

Transporter till sjöss har miljömässiga fördelar, men de belastar också vår havsmiljö genom t ex övergödning, oljeutsläpp, bottenfärger, buller, avlopp och avfall. Belastningen riskerar att förvärras om sjötransporterna ökar. Forskare belyser sjöfartens miljöpåverkan och alla medverkande diskuterar hur den kan minskas. Seminariet ingick i Östersjöveckan.

Läs mer om seminariet

Kryssningsturism på gott och ont. Hur kan vi minska dess miljöpåverkan?

På vilka sätt belastar sjöfarten och den ökande kryssningsturismen i Östersjön vår havsmiljö och hur kan dess miljöpåverkan minska? För att brett belysa dessa frågor har Havsmiljöinstitutet och Östersjöveckan bjudit in forskare från Chalmers och representanter för Transportstyrelsen, Svensk Turism, Region Gotlands Hamnavdelning, Havs- och vattenmyndigheten samt Världsnaturfonden WWF.

Läs mer om seminariet

En hållbar blå ekonomi för Östersjön – affärsmöjligheter och miljöutmaningar

När arrangemanget Östersjöveckan summerade sina seminarier på onsdagen under Almedalsveckan 2015 medverkar Havsmiljöinstitutets chef Kajsa Tönnesson i ett panelsamtal med bland andra infrastrukturminister Anna Johansson.

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?