Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kryssningsturism på gott och ont. Hur kan vi minska dess miljöpåverkan?

Forskare ger bilden av Östersjöns ökande kryssningsturism. Flera fartyg släpper sitt avloppsvatten rakt ut i havet men hårdare regler för toalettavfall kommer. Vilka utmaningar står hamnarna inför? Och varför ska vi ha kryssningsturism, när vi vet att den påverkar havsmiljön negativt?

Havsmiljöinstitutet vill belysa på vilka sätt som sjöfarten och den ökande kryssningsturismen i Östersjön belastar havsmiljön och vad som kan göras föra att miljöpåverkan kan minskas. För att göra det anordnarde vi ett seminarium under Östersjöveckan i Almedalen 2015. Till det hade vi bjudit in en panel med forskare från Chalmers och representanter för Transportstyrelsen, Svensk Turism, Region Gotlands Hamnavdelning, Havs- och vattenmyndigheten samt Världsnaturfonden WWF. Panelen diskuterar hur belastningen från den ökande kryssningsturismen kan minska.

Medverkande:
Magda Wilewska-Bien, Chalmers
Magnus Nilsson, Svensk Turism
Mats Eriksson, Hamnavdelningen Region Gotland
Karin Andersson, Chalmers
Thomas Johansson, Havs- och vattenmyndigheten
Åsa Ranung, Världsnaturfonden WWF
Anna Petersson, Transportstyrelsen

Moderator: Kajsa Tönnesson, moderator, Havsmiljöinstitutet

Länk till det kompletterande seminariet: Så påverkar sjöfarten vår havsmiljö

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://havsmiljoinstitutet.se/seminarier/almedalen/havsmiljoinstitutet-i-almedalen-tidigare-ar/almedalen-2015/kryssningsturism-pa-gott-och-ont.-hur-kan-vi-minska-dess-miljopaverkan-/
Utskriftsdatum: 2022-07-07