Till startsida

Ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Östersjön - en blå tillväxtmarknad?

Östersjöveckan 2015 i Almedalen inleds med ett seminarium om hållbar blå ekonomi och blå tillväxt. Havsmiljöinstitutets Mats Lindegarth är en av forskarna som medverkar under seminariet. Han ger en bild av det aktuella miljötillståndet i havet och gör historiska återkopplingar som belyser framtida möjligheter till hållbar havsförvaltning.

Seminariet ger en bakgrund till diskussioner kring vad som egentligen menas med hållbar blå ekonomi och blå tillväxt. Många näringar och intressen ska samsas i havet – sjöfart, fiskeri, vindkraft, skyddade områden, biologisk mångfald och rekreation. Seminariet fokuserar på hur vi kan försäkra oss om att det blir en hållbar tillväxt som gynnar både människan och havets miljö.

Hur det ser ut med havets resurser och ekosystemtjänster behöver också belysas ur ett historiskt perspektiv för att bilden ska bli rättvis. Flera forskare gör detta i Havsmiljöinstitutets senaste publikation Havet 1888. Mats Lindegarth kommer under seminariet att ge historiska återblickar på havsförvaltning och diskutera hur samhällets nyttjande av havsresurser förändrats, hur vår påverkan på havet sett ut över tid och vilka möjligheter och utmaningar som nu finns för att lyckas med en hållbar havsförvaltning.

Medverkande:
Åsa Ranung, Världsnaturfonden WWF
Mats Lindegarth, Göteborgs universitet/Havsmiljöinstitutet
Gustaf Almqvist, Stockholms universitets Östersjöcentrum/Baltic Eye
Sofia Wikström, Stockholms universitets Östersjöcentrum/Baltic Eye
Jytte Guteland (S), EU-parlamentariker
Johan Hultberg (M) riksdagsledamot


Moderator:
Henrik Hamrén, Stockholms universitets Östersjöcentrum/Baltic Eye

 

Sidansvarig: Tina Johansen|Sidan uppdaterades: 2020-05-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?